Hur skapar vi hälsosamma vanor?
Har du börjat det nya året motiverad att hitta en sund livsstil som fungerar i vardagen? Men vad är egentligen en sund livsstil och hur lyckas du hålla den? Vi tittar närmare!
Pass
Träning och träningstips
Det råder ingen brist på självutnämnda hälsoexperter på nätet. Du kanske har testat någon av otaliga trendiga dieter som lovar guld och gröna skogar utan någon dokumentation eller bevisad effekt? Då har du säkert också upptäckt att dessa sällan håller i längden.
Här får du istället en enkel guide för hur du kan förändra din livsstil en gång för alla.
Vad är din last?
De flesta av oss vet redan vad vi skulle behöva förändra. Och det är normalt sett inte allt. Tvärtom, gör du säkerligen redan mycket rätt. Fråga dig själv vad som är din last och börja med den livsstilsförändring som kommer göra mest nytta.
Om du exempelvis småäter godis eller annat som kan finnas i skafferiet på kvällarna kan det vara bra att börja där. Ofta äter vi på kvällarna av ren vana eller rastlöshet. När vi börjar bli trötta fram emot kvällen är det lätt att falla för snabb energi som finns i socker- och fettinnehållande livsmedel.
- Undvik att ha sötsaker hemma. Fyll istället skafferiet med nyttiga snacks som du kan njuta av med ett gott samvete.
Det är lättare att börja med en bra vana än att sluta med en dålig. Byt därför hellre ut dina mindre bra vanor mot nya hälsosamma alternativ. Kanske kan du ta en frukt eller dricka en kopp te istället?
8 tips på hälsosamma vanor
Starta dagen med något som är bra för din hälsa
Exempelvis en morgonpromenad eller lättare styrketräning följt av en näringsrik frukost. Att börja dagen med bra vanor gör att du känner dig duktig och vill fortsätta din dag i samma spår.
Ät mycket grönt
Frukt och grönsaker är bland det nyttigaste vi kan ge våra kroppar. Låt varje mål innehålla något grönt och variera mellan olika sorter. Ha paprikaringar på mackan, ät lite körsbärstomater som mellanmål eller fyll ut matlådan med frysta ärtor. Du behöver inte bli vegan på heltid, öka bara på mängden grönt i din kost så har du gjort en stor hälsovinning både för dig själv och miljön.
Laga mat från grunden
På så sätt slipper du oroa dig för onödiga tillsatser och vet precis vad du får i dig. Det tar oftast inte längre tid att steka en kyckling- eller laxfilé än det tar att steka färdigköpta köttbullar. Ät tillsammans med en matig sallad full av olika grönsaker med tuggmotstånd samt fiberrika gryn såsom matvete, mathavre, fullkornsbulgur, quinoa med mera.
Drick vatten till och mellan måltider
Låt gärna vatten vara det du dricker allra mest av. Vatten är ett livsviktigt näringsämne som samtidigt inte ger oss några kalorier. Du behöver dock inte överdriva ditt vattendrickande. Om du behöver kissa var och varannan timme dricker du för ofta. Urinen ska vara ljusgul, då vet du att du dricker lagom mycket.
Bli av med sötsuget
Ät frukt eller något proteinrikt om du blir sugen på något. Lär dig njuta av naturens sötma och rensa bort onödigt socker i din kost. Och ha återigen inte saker du inte vill äta tillgängliga. Varken hemma, på jobbet eller i väskan.
Välj naturliga produkter
Det vill säga livsmedel utan tillsatt socker. Det gäller framför allt bröd, yoghurt och müsli. Läs på innehållsförteckningen. Det som står först i ingredienslistan finns det mest av.
Variera din träning
Den bästa träningsveckan är en som innehåller både styrka, kondition, balans och rörlighet. Testa olika träningsformer och hitta vad som passar dig! Träning ska vara roligt och givande.
Ät och sov på regelbundna tider
Kroppen mår bra av regelbundenhet och vi får de bästa förutsättningarna för att varva ner och återhämta oss när vi lägger oss ungefär samma tid varje dag. Försök även att gå upp ungefär samma tid varje dag, och varför inte starta dagen med en morgonpromenad?
Kom ihåg det nästa gång tröskeln känns så oerhört hög – det krävs egentligen så lite!