Att löpträna med hund
Att ta med hunden ut på löprundan är ett fantastiskt sätt att träna både dig själv och hunden. Men det är inte bara att ta med jycken och sticka ut på en runda. Det finns lite att tänka på, om det ska blir så bra som möjligt för dig och framför allt för hunden.
Pass
Träning och träningstips
Det första man bör tänka på är att aldrig springa på asfalt, framför allt på sommaren, då asfalten kan vara varm. Det räcker med en kort sträcka för att hunden ska få ont i tassarna i flera veckor efteråt. Tassar och trampdynor är inte gjorda för att springa på asfalt. Ta med jycken ut i skogen istället, gärna i varierad terräng, där trivs hunden bäst.
Läs även: Konditionsträning - den ultimata guiden
Spring aldrig med en valp
Då kan den drabbas av ledskador. Det tar ca nio månader för en liten hund och 16 månader för en stor, innan lederna är tillräckligt utvecklade. Om hunden är i dålig form, börja med promenader i lite raskare tempo – precis som du själv skulle ha gjort.
Om du ska köpa en hund, som du redan innan köpet planerar att ta med på dina löprundor, tänk då på att köpa en ras som passar dina behov. Om du redan har en hund, så får du planera dina löprundor efter hunden.
Olika raser är olika lämpade för olika pass
Om du springer långpass, över 15 km är t.ex. en Jack russel utmärkt. Vill du springa under 10 km i hög fart så är en Pitbull, Beagle, Labrador eller Golden retriever bra. Springer du ofta på sommaren när det är varmt, välj då en hund med lång nos, slät päls och smal kroppsbyggnad. Om det är riktigt kallt trivs exempelvis Schäfer och Siberian husky bra.
Gå ut försiktigt, börja med korta pass och lär känna din hund. Utöka passen allt eftersom hunden vänjer sig. Ha alltid koll på hunden så att du ser att den mår bra, både under passet och efteråt. Det viktigaste är att du lyssnar på din hund. Saktar hunden ner eller stannar betyder det att den är trött och behöver vila. Successivt kommer hunden att vänja sig vid längre rundor, men var tålmodig och stressa inte. Ju mer du anpassar träningen efter din hund desto roligare kommer den tycka att det är.
Löp inte snabbare än att hunden kan trava vid din sida. Trav är hundens långdistansteknik.
Återhämtning är minst lika viktig som fysisk aktivitet. Låt hunden vila i två dygn efter löprundan, bortsett från vanliga vardagspromenader. Lär dig gärna att massera hunden, det är ett bra sätt bibehålla muskulaturens elasticitet. Du lär känna din hunds kropp och det blir lättare att upptäcka skador, innan de utvecklas till kroniska.
Ett Hands-Free bälte kan vara bra att ha, det rymmer fickor för både vattenflaska, mobil och hundgodis. Det ger också fria händer.
Om du är ute när det är mörkt så glöm inte sätta reflexer på både dig och din hund. Så, nu är det bara att börja träna, ut i skogen och ta med jycken.