10 livsmedel du bör äta varje vecka
Det kan upplevas som en djungel att veta vilken mat som är nyttig - på riktigt. Här kommer 10 livsmedelsgrupper som enligt forskningen är bra för dig och som du gärna får äta varje vecka.
Pass
Mat och hälsa
Vissa livsmedel marknadsförs som hälsosamma utan stöd från forskningen. Sedan finns det bra livsmedel som höjs till skyarna men som egentligen inte är bättre än andra. Här kan du läsa vilka livsmedel som är särskilt näringsrika och som säkerställer att du får ett bra näringsintag. Du behöver inte få i dig av alla livsmedelsgrupper varje dag, men gärna varje vecka!
Rotfrukter:
En riktigt bra kolhydratskälla! Innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Variera mellan morot, palsternacka, potatis, rotselleri, kålrot, rödbeta, jordärtskocka, svartrot, sötpotatis och rädisa.
Frukt och bär:
Fulla av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Passar perfekt som mellanmål eller efter en huvudmåltid om du är sötsugen. Var aldrig rädd för sockret i frukt då all näring den innehåller överväger den lilla sockermängden med råge!
Grönsaker:
Perfekta att fylla ut tallriken med om du har svårt att hålla vikten. Grönsaker mättar och ger oss vitaminer, mineraler och antioxidanter. Avokado räknas till denna grupp och är rik på nyttiga fetter. Ett högt grönsaksintag minskar risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Ät gärna minst 500 gram om dagen från grönsaker, frukt, bär och rotfrukter. Potatis räknas inte in i denna rekommendation men är bra att äta ändå - helst i kokt form.
Gryn och fullkornsprodukter:
Fulla av fibrer och fullkorn. Fibrer hjälper till att reglera våra blodfetter, är bra för vår magfunktion och är även mat till våra goda magbakterier. Fullkorn har visat sig kunna sänka risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och vissa cancerformer.
Baljväxter:
Ytterligare en bra kolhydratkälla som även är rik på protein. Innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Om du av någon anledning vill dra ner på kolhydratintaget ska du åtminstone ha kvar bönor, linser och ärter. Läs mer om baljväxter och proteinkvalitet här!
Fisk:
Innehåller EPA och DHA som tillhör omega-3 familjen. Dessa fettsyror kan vi inte själva tillverka i kroppen och tillsammans med omega-6 som finns i vegetabiliska oljor och nötter regleras blodtryck, njurfunktion och immunförsvar. Om du äter mycket fleromättade fetter minskar du risken för hjärt- och kärlsjukdom som är västvärldens vanligaste dödsorsak. Fet fisk är också en bra källa till D-vitamin. Läs mer om D-vitamin här.
Vegetabiliska oljor:
Innehåller omega-6 och till viss del omega-3. Använd sparsamt då oljor innehåller 100 % fett och därmed ger 9 kcal per gram. Fleromättade fettsyror är värmekänsliga och används de till stekning bör låg temperatur tillämpas.
Naturella nötter:
Fulla av fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Även här bör man vara uppmärksam på mängden. Håll dig till 5-10 nötter per tillfälle. Vill du däremot gå upp i vikt är nötter en livsmedelsgrupp du gärna får äta mycket av.
Ägg:
Innehåller högkvalitativt protein och D-vitamin. De flesta av äggets näringsämnen inklusive nästan hälften av proteinet sitter i äggulan så ät helst hela ägget. Läs mer om ägg här.
Mejeriprodukter:
Hit hör bland annat mjölk, yoghurt, fil, keso och kvarg. Rika på protein, kalcium och en del D-vitamin. Det är helt ok att äta "full fat" produkter men tänk på mängden. En hög fetthalt ger per automatik högt kaloriinnehåll. En lägre fetthalt innehåller mer kalcium och D-vitamin bland annat tack vare att lättare mejeriprodukter berikas.
Om det är något av dessa livsmedel du inte kan eller vill äta av olika anledningar kan du givetvis få i dig tillräckligt med näring ändå. Ju fler av ovan livsmedel du väljer bort desto mer behöver du kunna om näringslära för att veta vilka andra livsmedel som blir viktiga istället. Så länge du inte är allergisk mot något är det absolut bästa för hälsan att äta varierat av dessa livsmedelsgrupper.