Träning förebygger demens
Visste du att en promenad om dagen kan minska risken för demens med nästan 50 procent? För Sussi, 57 år, är det en del av motivationen för att hålla sig aktiv. Hon har planer på att bli årets mormor – varje år!
Pass
Träning och träningstips
- Om det inte är motivation nog för att hålla sig i aktiv, så vet jag inte vad som är det. Jag vill ju kunna hinna ikapp mina barnbarn, leka med dom och inte minst hålla hjärnan frisk så att jag kan skapa minnen som jag kan ha med mig i många år framöver.
Vi återkommer till årets mormor lite senare, men först är vi nyfikna på hur träning kan påverka hjärnan i så stor utsträckning att det minskar risken för demens. Vi har gjort en djupdykning i forskning kring träning och demens, bland annat den norska hjärnforskaren Ole Petter Hjelle och hans bok ”Sterk hjerne med aktiv kropp”.
HUR KAN TRÄNING FÖREBYGGA DEMENS?
Hjelle berättar i sin bok om hur hjärnan påverkas av åldrande. I en genomsnittlig människohjärna finns det 86 miljarder nervceller. Under en livstid dör ett stort antal av dessa hjärnceller som en normal del av åldringsprocessen. Inte alla människor utvecklar demens, men de flesta kan bli lite glömska med åren. Hippocampus, där minnet sitter, är nämligen det första området i hjärnan som påverkas av åldrandet.
Den goda nyheten är att forskning visar att det är möjligt att bromsa hjärnans åldrande med fysisk aktivitet. En studie från Finland visar att av 1449 patienter som man följt under 21 år, hade de som hade varit fysiskt aktiva minst två gånger i veckan (minst 30 minuter per gång) minskat risken för att utveckla demens med 50 procent. En helt ny studie från Sverige visar ännu fler häpnadsväckande effekter av fysisk aktivitet. 1462 svenska kvinnor följdes under perioden 1968 till 2012, för att se hur fysiskt god form kunde minska risken för att utveckla demens när man blev äldre. Resultatet var följande:
- Det visade sig att kvinnorna som hade riktigt bra kondition hade 88 procent lägre sannolikhet att utveckla demens jämfört med gruppen som hade medelgod kondition. I gruppen som hade dålig kondition var risken för demens ännu större.
De allra flesta känner till att fysisk aktivitet kan förebygga både hjärt – och kärlsjukdomar och diabetes. Nu när vi dessutom vet att fysisk aktivitet förebygger demens finns det ingen anledning att inte göra som Sussi: bestäm dig för att röra på dig varje dag, tänk inte för mycket och bara gör det. Läs också: Hjärnans funktioner förbattras av fysisk aktivitet
GÖR INTE EN SÅ STOR GREJ AV TRÄNINGEN
Sussi har alltid varit aktiv, och för henne sitter rörelse i ryggmärgen. Men hon träffar många i sin ålder som säger att de inte kan börja träna nu, för att de aldrig har gjort det. Där har Sussi ett gott råd:
- Sluta tänka att du måste gå och träna, det är så många som inte känner för att gå in på ett gym. Tänk istället på vad du kan göra i vardagen för att röra dig lite mer. Gå och handla istället för att ta bilen, ta trapporna istället för hissen, gå upp en halvtimme tidigare och ta en promenad. Eller lek med barnbarnen!
Sussi har sett det så många gånger, hur personer som upptäcker glädjen med att vara aktiva får energi att göra annat roligt i vardagen. För många som upptäcker träningsglädje blir vägen till annan träning dessutom mycket enklare. Här kan du hitta olika gruppträningspass inom vårt stora träningsutbud.
Men för Sussi, som älskar att umgås med andra människor, är den sociala biten nästan viktigare än något annat. Där får hon massor av energi!
Det sociala med träning har också goda hälsoeffekter
Enligt Hjelle finns det stora hälsovinster att hämta av att träna tillsammans med andra. Forskning visar att chansen för att lyckas med en livsstilsändring, som exempelvis att bli mer fysiskt aktiv, ökar om du är en del av en gemenskap. Genom att träna tillsammans med andra är det dessutom större chans att du inte skippar träningen. De flesta av oss behöver ibland någon som kan dra med oss på ett träningspass de dagar man är extra trött. Det är också fint att bli saknad, säger Sussi. Som när man inte gått på en gruppträningsklass och de andra frågar ”Vart var du förra veckan?”
ALLT FLER ÄLDRE TRÄNAR STYRKETRÄNING
Resultatet från den norska Levekårsundersøkelsen 2019* visar att fler och fler äldre tränar styrketräning. Detta är en god nyhet, då det finns stora hälsovinster att hämta om man tränar styrka minst två gånger i veckan.
Sussi har märkt av samma utveckling på det SATS-center där hon tränar, och tycker att det känns extra bra att många äldre damer våga prova styrketräningen. Traditionellt sett har det varit majoriteten män, men nu verkar det verkligen ha ändrats. Sussi har själv tränat styrketräning i flera år:
- Jag känner att jag blir stark både utanpå och inuti av att träna styrka varje vecka. För mig är det viktigt att förebygga, jag vet ju att man blir svagare och mindre rörlig med åren. När jag tränar med fokus på att stärka upp kroppen resulterar det också i en bra hållning och att jag undviker skador.
Projekt «Årets mormor»
Många drivs av ett särskilt träningsmål när man kommer igång med träningen. För Sussi är hennes barnbarn den största motivationen:
- Jag la ut en bild av mig själv på Instagram där jag tränade knäböj med ena barnbarnet på axlarna. Då fick jag så många svar, bland annat var det en som skrev att jag måste vara årets mormor. Och det var då jag kände den starka motivationen i mig: jag ska faktiskt bli årets mormor varje år!
När Sussi ser glädjen i ögonen på sina barnbarn när de ber om ”bara en knäböj till mormor!”, då är det värt varenda minut på gymmet.
Källor:
Ole Petter Hjelle, «Sterk hjerne med aktiv kropp»
*Levekårsundersøkelsen är en intervjuundersökning med ett representativt urval av den norska befolkningen som är 16 år eller äldre. Undersökningen har ingen övre åldersgräns. Undersökningen genomfördes som telefonintervju, med totalt 6080 svarande i undersökningen