Tips inför Vansbrosimmet
Är du sugen på Vansbrosimmet i år? Denna svenska klassiker är kanske inte lika känd som Vasaloppet eller Vätternrundan, men för de som gillar att simma ute är det en av sommarens stora höjdpunkter. Här kommer tipsen du behöver för att lyckas!
Pass
Träning och träningstips
Vansbrosimmet genomfördes för första gången 1950. Fram till och med 1955 korades inga segrare, men 1956 blev loppet en tävling. Första segrarna i Vansbrosimmet var Göran Åberg, Örebro SS, på tiden 42.34 och Elsa By, Falu SS 56.32.
Här följer 12 tips för dig som tänkt simma Vansbro för första gången:
1. Var ute i god tid. Kommer du söderifrån finns det bara en väg in i Vansbro och det blir snabbt långa köer. Har du en sen starttid, kom tidigt i alla fall, det finns mycket att göra och se. Sen är det ju en liten promenad till starten.
2. Ha inte för mycket prylar och för stor ryggsäck med till starten. Den påse som man ska lägga sina tillhörigheter i är klart begränsad.
3. Glöm inte chipet (inget chip, ingen tid ).
4. Ta det lugnt i början, det brukar ta ca 400 meter att komma in i simningen. Om du drar på från start är det lätt att du får en syreskuld som blir svår att bli av med. Många har lätt att få lite panik om pulsen blir lätt för hög i vattnet.
5. Var ska man simma? Ja det är frågan. Många tycker att det är bättre att ligga i mitten för att kunna få nytta av strömmen. Har man svårt att simma rakt, som de allra flesta har, då är det bättre att ligga på höger sida och följa linan. Det är också färre simmare ute på kanten. Den sista kilometern är det absolut bäst att ligga så långt åt höger som möjligt och följa bryggan. Om det är mycket folk och du är en skaplig simmare så kan du spara tid att ligga ett par meter ut, men oftast är motströmmen påtaglig.
6. Har du problem med att veta hur långt du har simmat, räkna broarna du simmar under, då får du bra koll.
7. Om vattnet är kallt, ha öronproppar, så slipper du bli yr.
8. Simma med glasögon, en klar fördel. Ett par som är gjorda för openwater sitter bättre och ger ett bättre synfält.
9. Om du hyr eller lånar våtdräkt, försök att hinna simma i den i alla fall en gång innan. Är den är för stor eller ännu värre, för liten, är det för sent att fixa ny när starten har gått.
10. Om du simmar med dräkt, smörj in nacken med vaselin, så slipper du skavsår. Om dräkten passar dåligt kan det bli ett ordentligt skavsår.
11. När du kommer i mål drick ordentligt. Du har tappat mer vätska än du tror.
12. Glöm inte att hämta ut diplomet, där ser du din sluttid.
För publiken är det klart bäst att stå sista kilometern. Eller på någon av broarna, men där är det ofta mycket folk.
Att välja våtdräkt
Våtdräkten är din viktigaste utrustningsdetalj under simning i öppet vatten, oavsett om det handlar om Vansbro eller triathlon. Den ger dig värme, ökad flytkraft och är din bästa vän i vattnet. Men tänk på att köpa rätt dräkt.
De som aldrig simmat i våtdräkt kanske tror att en dräkt funkar till allt. Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns våtdräkter speciellt utvecklade för dykning, vindsurfing, vågsurfing och simning i öppet vatten. När du simmar i öppet vatten, som Vansbrosimningen och triathlon handlar om, finns ett par viktiga par parametrar att ta hänsyn till när du står inför att välja dräkt.
Vilket material?
Dräkten ska vara i neopren. Det är starkt, sluter tätt och sitter skönt mot huden. Enligt Vansbrosimningens tävlingsbestämmelser får neoprenet inte vara tjockare än fem millimeter. Men det är samtidigt på tok för tjockt om du ska simma i en dräkt. Dina armar kommer att krokna direkt. En tjocklek på cirka två millimeter över ben och armar och tre millimeter över bröstet är perfekt.
Korta eller långa armar?
Det finns våtdräkter för simning med både korta och långa armar. Låt ditt simsätt avgöra hur du väljer dräkt. Ska du frisimma (crawla) så välj en långärmad dräkt. Väljer du bröstsim som teknik, använd en kortärmad dräkt. Detta för att minska risken att få in för mycket vatten i dräkten när du tar dina simtag. Korta ben är också att föredra om du är en bröstsimmare eftersom risken finns att dina ben flyter får för mycket flytkraft med långa ben. Det i sin tur ger dig för högt läge i vattnet och sämre kraft i bentagen.
Passform
En våtdräkt ska sitta tajt. Du ska dock ha plats för badkläder under, korta tajta shorts eller baddräkt/bikini. Viktigt är också att öppningarna vid hals, ben och armar, sluter lagom tätt. Vatten ska komma in för att värma dig men inte för mycket. Smörj också gärna med lite vaselin på halsen och nacken där dräkten smiter åt, så slipper du skavsår!
Sist men inte minst
Våtdräkten ska ha så få dragkedjor som möjligt. Dragkedjornas plats är på ryggen. Sitter de framtill är de i vägen och extra vatten tränger lättare in.