Därför är vi lata av naturen
Har du någon gång funderat på varför hela kroppen kämpar emot när du försöker ta dig iväg till träningen? Vi reder ut varför det känns så och hur du kan övervinna det för att få en fysiskt aktiv vardag.
Pass
Träning och träningstips
- Med all kunskap vi har i dag om hur viktigt det är att röra på sig, både för kropp och hjärna, skulle man nästan kunna tro att alla automatiskt skulle välja att leva fysiskt aktiva liv, säger Ole Petter Hjelle, norsk hjärnforskare och mannen bakom boken «Sterk hjerne med aktiv kropp».
Majoriteten av befolkningen i Norden är antingen helt inaktiva eller inte aktiva nog för att ta del av de fördelar som fysisk aktivitet har.
Varför väljer vi att leva stillasittande liv även om vi vet att det inte är bra för oss? Vi pratade med Ole Petter Hjelle, för att få en förklaring på varför soffan är så mycket mer lockande än att gå iväg och träna.
Vi har ärvt latheten från våra förfäder
- Finns det någon förklaring till att vi människor är så bekväma av oss?
- Det finns en förklaring som jag tror vi underskattar, nämligen att evolutionen har skapat vår hjärna för att vara lata. Våra förfäder som levde på savannen var fysiskt aktiva för att de var tvungna att överleva. De behövde springa för att skaffa mat och fly från fiender. Samtidigt var tillgången till mat begränsad, så för att överleva var det viktigt att spara energi och inte slösa bort den på icke nödvändig aktivitet.
Detta förklarar ju våra förfäder, men nuförtiden är det ju inte längre så att vi behöver vara aktiva för att överleva?
- Det stämmer, och det är där utmaningen startar. Det är inte längre nödvändigt att röra på sig, allt vi behöver finns inom räckhåll. Vi har fri tillgång till mat, inga fiender vi behöver springa ifrån och ska vi någonstans kan vi ta oss dit utan att förbruka någon energi alls. Vi förstår behovet av rörelse i vardagen, men sitter fortfarande med en hjärna som är lat och som vill att vi ska ta det lugnt. Hjärnan gör faktiskt det den kan för att vi ska välja soffan framför löparskorna.
- Det är ju svårt att tro att evolutionen inte kommit längre? Att vi är fast i dåtiden? Vi vet ju så mycket nu om vad som är bra för oss nu.
- Ja, och det kan verka som en för enkel förklaring på varför vi är lata. Men evolutionen går långsamt, och hjärnan har inte blivit nämnvärt uppgraderad de senaste tiotusen åren. Samtidigt förändras samhället supersnabbt, vi har bland annat tagit bort massor av möjligheter till rörelse: vi kan ta bussen från dörr till dörr, gå rätt in i hissen istället för att ta trapporna, köra bil, vi har mobiltelefoner (och slipper fysiskt träffa någon när dessa finns), mat kan beställas hela vägen fram till dörren. När var det egentligen helt nödvändigt för dig att röra på dig senast?
Men barn springer ju runt hela dagarna, och de springer ju inte för att det är nödvändigt för dom att göra det? Slår inte evolutionen till förrän en viss ålder?
- Barn förr var tvungna att springa för att utveckla sina motoriska färdigheter, så att de kunde bli bra jägare och överleva. Så om vi i dagens samhälle inte hade blandat oss i barns behov av att springa runt och leka, så hade de antagligen hållit sig fysiskt aktiva mycket längre upp i åldern än vad de gör idag. Men så börjar de skolan och blir tvungna att sitta stilla, och då börjar en helt annan livsstil.
Utmana hjärnan
Det finns alltså en naturlig förklaring till varför vi är lata, men det är fullt möjligt att övervinna denna lathet och bli aktiv. Klarar du av det är hälsovinsterna enorma: du kan få ett längre liv och både hjärnans och kroppens funktioner blir bättre. Ingen anledning att lyssna på evolutionen med andra ord!
Vi vet ju alla att det inte är så enkelt som det låter att komma igång med träningen. Vad är det som gör att vissa klarar av att motivera sig till fysisk aktivitet, och andra inte? - De som lyckas bibehålla en aktiv livsstil är de som gör det till en nödvändighet att röra sig i vardagen. Kanske kan du gå eller cykla till jobbet istället för att köra bil? Kan du hoppa av en hållplats i förväg på morgonen? Ta trappan istället för hissen? Det är alla dessa små vardagsaktiviteter som gör dig fysiskt aktiv!
- Hur lurar man hjärnan att fortsätta tillräckligt länge för att det ska bli en vana? Motivationen är det som får dig ut genom dörren, vanan är det som får dig att fortsätta. Fundera på vad som motiverar dig att träna, ha tålamod och etablera nya vanor. Hjärnan reagerar på allt som är nytt, så för många är det tryggt och en vana att fortsätta vara inaktiv. Du behöver ta dig utanför din comfortzone. I början betyder det att man behöver leta efter den inre motivationen varje gång man ska träna – det vill säga påminna sig om varför man vill träna. Men efter ett tag blir det en vana att röra på sig, nästan som ett grundläggande behov.
- Så lite behövs för att få positiv effekt av träningen
Hjelle avslutar med:
- Det felet många gör är att de tror att de behöver träna mycket för att det ska få effekt. Forskning visar att genom att träna 30 minuter, tre gånger i veckan, får man 90 procent av hälsovinsterna med träning. Dessa 30 minuter kan du dela upp: tio minuter på morgonen, tio minuter på lunchen och tio minuter på väg hem från jobbet. Jag brukar alltid prata om de omedelbara effekterna med fysisk aktivitet, och att inte sätta för långsiktiga mål. Redan efter första träningstillfället kommer du känna av ökad energi och bli på bättre humör – det ska alltså mycket till för att inte känna glädje av träningen!
Källa:
Ole Petter Hjelle, «Sterk hjerne med fysisk aktivitet»