Träna i värmen
Värmen och det vackra sommarvädret kan vara en utmaning under löppassen. Här får du några bra tips om träning i värmen och hur du bäst skyddar dig från solen.
Pass
Träning och träningstips
Det finns ingen anledning att hoppa över träningen när temperaturen kryper upp mot 30 grader och solen skiner från en molnfri himmel. Dock kan det vara en bra idé att göra några justeringar och se till att du förbereder dig på bästa möjliga sätt.
ANPASSA TRÄNINGEN EFTER TEMPERATUREN
Pulsen stiger i takt med temperaturen och gör det svårt att genomföra hårda pass i den hastighet du är van vid. Om du trots allt väljer att springa när det är varmt bör du därför sänka hastigheten och köra på intensitet eller puls.
För dig som gillar att stiga upp tidigt på morgonen är det också bästa tiden för ett träningspass om det är varmt. Mellan klockan 5 och 6 är dygnstemperaturen som lägst, och det är lättare att genomföra ett träningspass med högre intensitet.
Ett annat bra alternativ är löpband. På gymmet är temperaturen mycket mer behaglig, så varför inte ta tillfället i akt att testa vår nya Indoor running timer?
Få i dig tillräckligt med vätska och salt
Vid högre temperaturer svettas vi också mycket mer, och det är viktigt att man får i sig tillräckligt med dryck. Särskilt under längre träningspass. Svett innehåller inte bara vätska utan även salt, så var noga med att dricka något annat än bara vatten. Sportdrycker med elektrolyter fungerar bra men salttabletter kan också vara ett alternativ.
ANVÄND RÄTT KLÄDER
Tänk på att det är viktigt att kläderna är sköna i värmen men också skyddar mot stark sol. Täck utsatta områden på kroppen, och även om starka färger skyddar UV-strålar bäst kan kläder i ljusare färger kännas svalare. Det finns även träningskläder med inbyggt solskydd.
Skydda huvudet
Välj en keps med skärm som skyddar både huvud och ansikte. På de varmaste dagarna, när solen står som högst, kan det också vara skönt med en keps som även skyddar nacken. Tänk på att kepsen ska transportera bort värme från huvudet och därför inte bör vara för tjock, för mörk eller sakna ventilation.
Skydda ögonen
Använd lätta solglasögon med ett bra UV-filter. Detta skyddar dig mot att bli solblind och gör det lättare att se var du springer.
Använd solkräm
Smörj in utsatta delar på kroppen ordentligt med solkräm, och om du ska ut på ett långt pass rekommenderar vi att du tar med en extra liten tub så att du kan fylla på under passets gång. Detta gäller särskilt om du svettas mycket.
Lite sol är bra för hälsan
Våra vintrar är långa, kalla och mörka, så vi måste dra nytta av de ljusa sommarmånaderna. Solljus i små mängder är bra för hälsan och ökar produktionen av D-vitamin. Dessutom är solljuset bra för humöret, så unna dig att njuta av löpningen i sommarvärmen.