Så fixar du milen
Oavsett om du bara löptränar eller tränar inför ett lopp så krävs det uthållighet, snabbhet, styrka och ett jävlar anamma. För många är den magiska distansen 1 mil en riktig milstolpe. Men hur förbereder du dig på bästa sätt? Här följer mina 10 bästa tips för 10 snabba kilometer.
Pass
Träning och träningstips
1. Håll ett högt tempo
Mjölksyran i benen måste utmanas och för att utmana musklerna och den svidande värken i benen är det bara träning som gäller. Öka tempot och försök att träna på att hålla det uppe. Öka därefter farten för varje pass för att successivt få en bättre löptid.
2. Spring i grupp
Det är alltid kul att springa med en eller flera vänner. Det är lättare att genomföra sina planerade pass om du har en tid att passa och det är socialt och trevligt. Och vem vill vara den som ställer in? När du springer med andra vänjer du dig också vid att ha människor nära dig, precis som på ett lopp. Tillsammans så känns kilometerna lättare. Behöver du en coach så finns SATS-passet Outdoor Running till förfogande med utbildade tränare som hjälper dig genom passen och ger mängder med bra tips.
3. Backträning
Backträning som variation till dina löprundor är super. Backen stärker lårmuskulaturen, du blir uthålligare i benen och träningen i backe gör att du springer bättre på de platta sträckorna. Under den sista tredjedelen av loppet behöver du dina ben som mest, där får du nytta av dina backpass. Se till att varva din löpning med backar!
4. Jobba på dina intervaller
Tränar du på en nivå som är snabbare än din tävlingsfart i intervallform så blir man snabbare ännu fortare. Förutom backträning bör du även varva passen med intervallträning. Intervaller är den bästa träningen för att få bättre kondition.
5. Musiken kan vara viktig
På med hörlurarna och lista upp dina favoriter. Det allra bästa med att springa med musik är att du slipper höra dina andetag och bli trött på att höra dig själv flåsa. Du jobbar mot hjärnan som säger att du är trött och bör stanna så på med din bästa löpmusik och spring!
6. Alla pass räknas
Försök att alltid ha uppsatta mål veckovis. Hur många pass ska jag träna denna vecka och hur ska jag lägga upp dem. De planerade passen ska bara bli av, så enkelt är det. Oavsett om du löper och det inte gick så bra denna gång så gjorde du det och du höll dig till planeringen. Och nu när solen hittat till Sverige så finns det ju inget bättre än att sticka ut och löpa. Se till att dina pass blir av!
7. Rörlighetsträning
Perfekt komplement till en löptränande kropp. Se till att du värmer upp och jobbar med vader, anklar, höft och ljumskar innan du sätter fart. Med en rörligare kropp får du ett bättre löpsteg.
8. Spara energi till sluttampen
Gå inte ut för hårt i början. Det kan vara svårt när du står vid startskottet, peppad till tusen och bara vill sticka iväg snabbare än blixten. Här gäller det att ha tålamod, starten är viktig och kraften du ger där kommer du inte att få tillbaka. Spar på kraft och energi till slutet av loppet.
9. Bekväma kläder
Finns det något värre än att välja ”fel” träningskläder oavsett vad du ska träna? Kör på kläder med mjukt material och bra passform som inte glider ner eller korvar sig uppåt. Ett par tights eller shorts med en t-shirt eller ett linne brukar vara optimalt på sommaren. Underkläderna ska sitta skönt utan sömmar som skaver eller inte sitter kvar på sin plats.
10. Mat och vila
Som känt är protein bra byggstenar för kroppen, men ät gärna mer kolhydrater dagarna innan loppet för att få kraft och ork. God sömn och mat bidrar till en mer effektiv träning med goda resultat.
Vill du lära dig mer om konditionsträning? Här
hittar du ett urval av vårt utbud för dig som vill bli mer uthållig.