Är återhämtning efter löpning viktigt?
Att sköta träningen inför ett långlopp är lika viktigt som att sköta sin återhämtning efter. Både för det mentala och fysiska välmåendet. Hur mycket återhämtning du behöver efter ett lopp beror givetvis på hur långt det är och din träningsnivå innan.
Pass
Träning och träningstips
Generellt sett ställer ett långlopp andra krav på återhämtningen jämfört med korta och intensiva lopp. Även om återhämtning behövs efter alla lopp i viss mån.
Vid ett längre lopp så som Vätternrundan, Marathon, Ironman eller liknande kommer återhämtningen att ta längre tid än vid kortare lopp. Ofta rekommenderas passiv vila de första dagarna efter loppet då fokus bör ligga på mat, sömn och massage. Inta gärna en ordentlig måltid senast tre timmar efter målgång och fokusera sedan på en kontinuerlig tillförsel av energi under de kommande timmarna.
Det finns en forskningsstudie gjord vid Linnéuniversitet i Kalmar som visat att efter en Ironman-tävling (3800 m simning, 18 mil cykel och 4,2 mil löpning) är hjärtat väldigt trött och fortfarande 19 dagar efter avslutad Ironman-tävling så har inte skelettmuskulaturen återhämtat sig helt.
Detta skiljer sig mot kortare lopp där aktiv vila förespråkas. Det kan betyda lugna promenader, cykel- eller simmpass.
Efter ett längre lopp kan en riktlinje vara att börja röra på sig igen efter 4 till 5 dagar även om detta givetvis kan skilja sig från individ till individ. Börja lugnt och försiktigt och lyssna på kroppens signaler. Det är inte ovanligt att även om kroppen börjar bli redo så är huvudet inte det. Detta ska tas på samma allvar som den fysiska vilan. Det är trots allt din mentala inställning och motivation som kommer ta dig igenom nästa träningspass, nästa lopp och hela livets träning.
Ofta är det en god idé att träna något annat när du väl börjar igen och låta suget komma tillbaka. För det kommer det att göra.
Undvik att använda träningsvärk som en referenspunkt. Bara för att du inte har träningsvärk efter ett lopp betyder det inte att din kropp är opåverkad av din insats.
I slutändan kommer det bästa rådet ändå vara att försöka lära sig sin kropp och lyssna på de signaler den ger för att maximera återhämtningen.