Måste man värma upp?
Svar: Ja! Med uppvärmning ökar du kroppstemperaturen, förbereder musklerna för träning och ökar din prestationsförmåga.
Pass
Träning och träningstips
– Uppvärmning i en crosstrainer är ett effektivt och skonsamt sätt och ger värme i hela kroppen. Armrörelserna i crosstrainern bidrar till att skapa rotation mellan kotorna i övre delen av ryggen där de flesta är stela på grund av mycket stillasittande med armarna framför kroppen, säger Anna-Carin Gustafson Ideberg, personlig tränare på SATS.
När kroppstemperaturen höjs smörjs lederna och muskeln blir mer elastisk och risken för att du ska få en bristning minskar.
– Förbered dig för de rörelser som du ska utföra och väck de muskler som ska belastas. Om du ska köra styrketräning för ben, kan det vara bra att göra några benövningar för att göra musklerna redo.
Uppvärmningen får igång din blodcirkulation och gör att nervimpulserna når musklerna snabbare och du kan prestera mera och reagera snabbare. Din träning blir bättre och effektivare.
Uppvärmning ingår i alla gruppträningspass. Du börjar med en mjukstart för att i slutet av uppvärmningen känna puls och lite svett i pannan. Men uppvärmning gäller även om du ska träna i gymmet eller jogga, åka skidor eller cykla.
– Börja inte ditt pass på full effekt direkt utan se till att värmen kommer, även om du har kort om tid. Då minskar risken för skador.
Uppvärmningen behövs för att ställa om kroppen från vila till aktivitet. Det tar också ett tag för kroppen att anpassa syreupptagningsförmågan med ökad arbetsbelastning. Det är därför det i början kan kännas tungt och du är andfådd, du har en syreskuld eftersom musklerna inte får det syre som behövs. Efter några minuter när pulsen ökat har syreupptagningen hunnit i kapp.
– Använd också uppvärmningen som en stund då du fokuserar för att även mentalt ställa in på träning. Om du är frusen av dig, behöver kroppen dessutom starta försiktigt.