4 recept på goda och sockerfria snacks
Är du sötsugen och vill ha tips på vad du kan äta istället för godis och kakor? Vi har samlat fyra av våra recept på sockerfria och snabba snacks.
Pass
Mat och hälsa
Ibland vill man bara ha något sött och gott - utan att få i sig raffinerat socker eller behöva tumma på smaken. Nedan har vi samlat fyra recept på goda snacks från vår receptbank. Här hittar du alla recept i vår receptbank.
Inget av recepten nedan innehåller vitt socker, däremot kan de innehålla torkad frukt och honung. Om du är känslig mot naturligt socker och vet att det triggar dig till att äta mer socker gör du bäst i att istället njuta av naturella nötter eller färska bär som innehåller mindre fruktos än frukt.
Vill du gå ner i vikt?
Även om dessa recept är fria från raffinerat socker är de ändå väldigt energirika (OBS: gäller ej grönkålschips). Om ditt mål är att gå ner i vikt kan det vara bra att ha i åtanke att nöja sig med 1-2 bitar.
1. Cashewboll med smak av lime och lakrits
Du behöver:
22 st
1 dl cashewnötter (100g)
20 ekologiska aprikoser (150 g)
½ dl kokosflingor (20g)
1 lime
1,5 tsk raw lakritspulver
Gör så här:
1. Mixa cashewnötter, aprikoser och kokosflingor till en grynig massa.
2. Tillsätt lakritspulver och saft från lime och blanda ordentligt.
3. Forma 22 stycken energibollar.
Bollarna kan förvaras cirka 1 vecka i kylskåp och passar också att frysa då de tinar relativt snabbt.
2. Grönkålschips
Du behöver:
120 g grönkålsblad (cirka 200 g grönkål med stjälkar)
3 msk olivolja eller sesamolja
1,5 krm salt
Förslag på kryddor:
2 msk chiliflakes
2 msk lökpulver (utan salt)
2 tsk vitlökspulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 75 grader.
2. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
3. Ta bort grönkålsblad från den grova stjälken. Riv grönkålsbladen i mindre bitar och lägg på plåten.
4. Ringla över olja och tillsätt önskade kryddor. Massera in oljan och kryddorna så att det är jämnt fördelat över grönkålsbladen.
5. Placera i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Servera direkt eller förvara torrt.
3. Chokladbollar utan raffinerat socker
20-25 st
15-20 dadlar (kärnfria)
3-4 dl havregryn
Några skvättar svart kaffe
2 msk kakao
2 dl kokosolja
Ett glas vatten
Kokosflingor eller kakao
Gör så här:
1. Mixa dadlarna och havregrynet med en stavmixer eller matberedare.
2. Tillsätt kaffe, kakao och vatten.
3. Smält kokosoljan och tillsätt det till smeten.
4. Rulla till små kompakta bollar och rulla sedan i kokosflingor eller kakao.
4. Raw Snickerskaka
Du behöver:
Botten
150 g gram färska, urkärnade dadlar
1.5 dl rostade hasselnötter
1 dl riven kokos
3 msk kakao
1.5 msk vatten
Fyllning 1
150 g osötat jordnötssmör
75 g färska urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
2 tsk vaniljextrakt eller pulver
Fyllning 2
150 g osötat jordnötssmör
1.5 dl kokosmjölk - det vita, fasta överst i burken
2 msk honung
1 tsk vaniljextrakt eller pulver
Topping
1 dl grovhackade jordnötter
50 g mörk choklad, mjölkfri
Gör så här:
1. Botten: Mixa ihop alla ingredienser. Smörj en 20x20 cm stor form med kokosolja och klä med bakplåtspapper så kanterna och botten täcks. (Detta för att smeten är enklare att arbeta med på ett bakplåtspapper.) Tryck ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
2. Fyllning 1: Mixa ihop allt med en stavmixer. Bred ut ovanpå bottenlagret.
3. Fyllning 2: Mixa samman detta med resterande ingredienser. Fördela detta ovanpå fyllning 1.
4. Grovhacka 1 dl jordnötter och strö över hela kakan. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över. Ställ kakan i kylskåpet så den svalnar. Skär i rutor innan servering!