Varför är socker dåligt?
Socker är något vi vet att vi inte ska äta så mycket av. Helst ingenting. Men vad är det egentligen som är så dåligt med socker? Och är socker verkligen så dåligt som det ofta framställs? SATS dietist reder ut vad forskningen kommit fram till.
Pass
Mat och hälsa
Vad är socker?
I vardagligt tal är det främst renframställt socker vi syftar på när vi pratar om socker. Det sockret, eller sackaros som det egentligen heter, är i sin tur uppbyggt av glukos och fruktos. Glukos behövs för hjärnans funktion medan fruktos inte är något vi behöver. Kedjor av glukosmolekyler bildar stärkelse som finns i bland annat bröd och potatis. Vi behöver därför inte äta rent socker för att få det livsviktiga glukoset. Potatis och bröd innehåller även vitaminer och mineraler medan rent socker inte innehåller någon näring alls.
Varför är socker dåligt?
Socker innehåller mycket kalorier men inga näringsämnen. En kost innehållande mycket socker kan därför leda till både övervikt och näringsbrist. Övervikt i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och cancer. Det är alltså övervikten, oavsett om den fås genom högt sockerintag eller stora portioner generellt som leder till dessa sjukdomar. Inte sockret i sig. Ett regelbundet intag av socker ökar även risken för karies. Sockersötad dryck såsom läsk och saft ökar risken för diabetes typ II vid intag från 0,8 liter per vecka. De som dricker mest i Sverige dricker så mycket som 4,5 liter per vecka!
Hur mycket socker äter vi?
Mest socker äter barn och unga kvinnor upp till 30 år och 4 av 10 vuxna svenskar äter för mycket socker (
). Rekommendationen i Sverige är att max 10 % av kalorierna bör komma från tillsatt socker. Mer än så ökar risk för karies, övervikt och näringsbrist. Intaget får däremot gärna vara inget intag alls. Vi får i oss tillsatt socker både i livsmedel som sötad yoghurt, flingor och ketchup men den absolut största sockerkällan är från livsmedel vi vet innehåller mycket socker. Läsk, kakor, bullar och godis är därför något vi bör begränsa i vår kost. Planera in intaget till lördagsmys eller söndagskalas och undvik oplanerade sockerintag när sötsuget slår till. Förebygg sötsug genom att äta dig mätt på bra mat till frukost, lunch, middag och mellanmål.
Slutsats
Socker är inget vi behöver äta och vi får gärna hålla nere på tillsatt socker i yoghurt, flingor, läsk, bakverk och godis så mycket som möjligt. Om sockret leder till övervikt beror på om vi totalt sett äter mer kalorier än vi gör av med. Det är övervikten som sedan leder till en rad sjukdomar. Läsk och saft däremot ökar risken för diabetes typ II oberoende av övervikt och intag från 0,8 liter per vecka ökar risken. Generellt äter vi för mycket socker i Sverige och vi bör begränsa intaget till få tillfällen för att minska risken för karies.