Så här nyttig är midsommarmaten!
Midsommarbuffén är snart framdukad och frestar med glada färger på det pimpade långbordet. Sill, ägg och potatis låter som bra mat, men vilka av alla dessa rätter är egentligen nyttiga och vilka är riktiga kaloribomber? Dietisten utreder.
Pass
Mat och hälsa
Och glöm inte; midsommar är bara EN dag. Äter du en sund kost i din vardag kommer den här dagen inte påverka varken din vikt eller hälsa. Men för den som ändå är intresserad av att veta vilken mat som är mest hälsosam av de klassiska midsommarrätterna kommer här dietistens näringskommentarer. Och det bästa av allt är att majoriteten av midsommarmaten är supernyttig!
Ät och njut av följande midsommarmat
Köttbullar – Innehåller mycket protein och järn. Vill man få dem så nyttiga som möjligt, använd 5-10 procentig nötfärs och dra ner på stekfettet.
Sill – Full av protein, D-vitamin och omega-3. Var sparsam med feta såser som sillen kan ligga inlagd i.
Lax i alla varianter – Full av protein, D-vitamin och omega-3.
Knäckebröd – Innehåller mycket fullkorn och fibrer som är bra för både blodfetter, magfunktion och våra goda bakterier i magen.
Jordgubbar – Fulla av C-vitamin och folat. Folat är samma sak som folsyra som är den syntetiska formen av folat som säljs i tillskottsform. Folat/folsyra rekommenderas att äta extra mycket utav om du som kvinna är eller planerar att bli gravid.
Sallader av olika slag – Innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Se upp för eventuella feta såser som kan serveras till. Skiva gärna i några rädisor i en vanlig grönsallad för att göra den både godare och mer näringsrik.
Ägg – Innehåller högkvalitativt protein och ger hög mättnad. Äggula innehåller även en del D-vitamin.
Kokt potatis – den nyttigaste tillagningsformen av potatis. Innehåller C-vitamin, kalium och fibrer samt består till stor del av vatten. Livsmedel med högt innehåll av vatten och fibrer mättar väldigt bra per kalori.
Rödbetssallad – rödbetor är supernyttiga och är fulla av fibrer och antioxidanter. Rödbetsjuice är intressant ur en träningsaspekt då rödbetor även är rika på nitrat som visat sig ha en blodkärlsvidgande effekt. Se upp för feta krämer i rödbetssalladen och använd gärna kvarg för att öka proteinhalten och minska på fettet.
Tips! Det är enkelt att göra egen rödbetssallad av färdigkokta, vakuumförpackade rödbetor. Blanda lika stor mängd kvarg som crème fraiche. Finhacka lök och äppelbitar och blanda med rödbetsbitar och kvargkrämen. Smaka av med salt och peppar.
Kaloribomber – njut av varje tugga!
Västerbottenpaj – Västerbottenost har en hög fetthalt och pajen består till stor del av osten. Njut av en mindre bit om du vill hålla nere på kalorierna.
Potatis- eller rödbetssallad – Beroende på hur den är gjord kan den både vara nyttig eller extremt kaloririk. Allt handlar om hur krämig salladen är och vad krämen är gjord på. Färdigköpt är oftast mycket kaloririk. Gör egen med en blandning av kvarg och crème fraiche istället för majonnäs.
Feta ostar – Hög fetthalt innebär alltid mycket kalorier.
Glass – Innehåller traditionellt både socker och grädde. Njut av en liten kula och fyll skålen med jordgubbar.
Tårtor – Ofta riktiga kaloribomber men en liten bit tillsammans med jordgubbar eller annan frukt gör efterrätten mer hälsosam.
Alkohol - Innehåller mycket kalorier och bör av flertalet anledningar drickas med måtta. Men det finns faktiskt även positiva effekter av svenskarnas tradition av alkohol på midsommar. Mars månad som infaller nio månader efter midsommar är en av de månader det föds som flest barn i Sverige.