Rödbetor – prestationshöjande!
Rödbetan blir allt mer populär och inte bara för att den är god med en klick smör. Studier visar att den ger positiva effekter i kombination med uthållighetsidrott. Men vad är det i betan som är prestationshöjande och hur mycket behöver du få i dig för att få effekt?
Pass
Mat och hälsa
De flesta elitidrottare visste säkert om detta redan, men nu nådde budskapet ut till de medvetna motionärerna och rödbetsätandet tog fart. Betans positiva effekter kommer från nitratet som reduceras ner till nitrit i kroppen och därefter blir till kväveoxid.
Varför bli du uthållig av rödbetor?
För att hålla det enkelt kan man säga att kväveoxiden hjälper till att vidga blodkärlen, vilket i sin tur ökar blodgenomströmningen till musklerna och hjärnan. Även mitokondrierna har visat sig bli påverkade genom att de kräver mindre syre i sin energiproduktion (1) Kombinationen gör dig både uthålligare och snabbare om du sysslar med uthållighetsidrott såsom löpning, cykling, triathlon och längdskidåkning.
Kan jag inte bara äta annat med nitrat i, som mangold och spenat?
Sannolikt, men de flesta studier är gjorda på just rödbeta och därför skriver jag om det.
Hur mycket rödbeta bör jag dricka och när?
De flesta studier baserar sig på 0,5-1 liter okoncentrerad rödbetsjuice cirka två timmar före ett träningspass eller en tävling. Vill du maxa effekten har det även visat sig att du bör dricka samma mängd varje dag i en veckas tid före tävlingen eller träningen och sedan sista dosen cirka två timmar före. Nivåer lägre än detta har inte visat på samma positiva resultat.
Du kan alltså välja att antingen dricka 0,5-1 liter okoncentrerad rödbetsjuice eller de koncentrerade varianterna som är cirka 1 deciliter i shotform. Många föredrar shotten på grund av det stora vätskeintaget - en liter rödbetsjuice om dagen - före tävling. De koncentrerade alternativen hittar du i det flesta hälsokostbutiker.
OBS! Undvik att spotta och skölja munnen efter att du har druckit juicen. När rödbetan omvandlas till superkrafter får du nitrit i munhålan som ska sväljas tillsammans med saliven.