Palmolja - en dålig fettkälla för miljö och hälsa
Palmolja påverkar både människor, djur och natur negativt. Då och då kommer det även larm om att palmoljan ökar risken för cancer. Varför använder livsmedelsindustrin palmolja, hur påverkar palmoljan kroppen och i vilka livsmedel hittar vi palmoljan?
Pass
Mat och hälsa
Palmolja och miljö
Oljepalmsodling sker ofta på mark som tidigare varit regnskog. Det påverkar både miljö och djurliv. När regnskog skövlas frigörs växthusgaser från marken. I varmare klimat behövs också mer växtskyddsmedel. Till skillnad från exempelvis rapsolja som är en omväxlingsgröda, odlas palmolja intensivt på marken och jorden får ingen tid att återhämta sig.
Palmolja och hälsa
Palmolja består till stor del av den mättade fettsyran palmitinsyra som i flertalet stora vetenskapliga litteraturgenomgångar ger ökade nivåer av LDL-kolesterol. LDL är känt som det dåliga kolesterolet och har en benägenhet att bilda plack i våra blodkärl. Rekommendationen är därför att hålla nere på mättat fett till fördel för intag av fleromättade fettsyror som finns i bland annat fet fisk.
Ett högt intag av palmolja har även associerats med ökad cancerrisk. Vid upphettning av palmolja och andra vegetabiliska oljor bildas ämnen som kan öka risken för cancer. Det behövs dock ett högt intag under många år för att detta ska ha en praktisk betydelse. Så länge du inte lever på industritillverkade småkakor behöver du inte vara orolig.
Varför används palmolja?
Palmolja används inom livsmedelsindustrin och har positiva egenskaper på bland annat struktur, smak och oxidationsstabilitet. Det innebär att exempelvis småkakor håller ihop, ger god smak och inte härsknar lika lätt som om de hade gjorts på raps- eller olivolja.
Så här håller du nere på palmoljan
Livsmedel som innehåller palmolja är småkakor, weinerbröd och andra konditorivaror och finns även med som ingrediens i margariner. För att minska på intaget av palmolja handlar det helt enkelt om att hålla nere på industriframställda kakor och bakverk. Så länge det inte utgör en stor del av din kost behöver du dock inte vara orolig.