Varför gör vi inga magövningar på passen - och 5 andra vanliga frågor till en PT
Lägger du mycket tid på att fundera på vilken träning som ger bäst resultat? Och finns det något enkelt svar på vilket sätt som är det bästa om man vill gå ner i vikt?
Pass
Träning och träningstips
Träning är en viktig del av livet för många och då är det helt normalt att fundera på sådant som siffror på vågen, vad man ska träna och äta för att få resultat och hur man förebygger skador.
Därför har vi tagit ett snack med våra rutinerade personliga tränare, June Witt och Mari Rangnes samt SATS dietist Kristine Symreng, för att höra vilka frågor det är som återkommer – och vilka råd experterna ger.
Hur kan jag få större och fastare rumpa?
June Witt berättar att hon får den här frågan oftare och oftare – särskilt från tjejer. En stark och vältränad rumpa är inte bara snyggt utan hjälper oss också i vardagen och förebygger bland annat rygg- och höftproblem.
– Många gånger äter de här tjejerna för lite, och då kan det hända att jag berättar för dem att man måste äta mer – och rätt sorts mat – om de vill bygga mer muskler. Dessutom kan du självklart träna rumpan på olika sätt, till exempel med tunga lyft med få repetitioner och lättare lyft med flera repetitioner. Du bör med andra ord träna sätesmusklerna på ett varierat sätt, säger June.
Ett annat tips är att unvika alltför mycket stillasittande i vardagen. När vi sitter ner är rumpan helt inaktiverad och det är inte konstigt att den blir platt! Se också till att du aktiverar rumpan när du promenerar.
Hur kan jag gå ner i vikt snabbare?
Kristine Symreng berättar att det bästa du kan göra är att se över din kost och röra på dig så mycket du kan i din vardag.
– Det handlar inte om att träna flera tuffa pass om dagen utan snarare om vardagsmotion i kombination med några träningspass i veckan. Hur tar du dig till jobbet? Sitter du still hela dagen eller varierar du mellan stående, sittande på pilatesboll, gående om du pratar i telefon, tar trapporna istället för hissen och så vidare?
Hon fortsätter:
– Lägg till 3-4 högintensiva träningspass i veckan där du får in både styrka och kondition. Muskler förbränner fett även i vila och en bra kondition gör att du förbränner mer fett per andetag, säger Kristine.
– De viktigaste kostråden för viktnedgång är att dra ner på "tomma kalorier" och att hälften av kalorierna från all mat du äter under en dag kommer från grönsaker och frukt. Med "tomma kalorier" menas mat som ger många kalorier men ingen näring. Till dessa livsmedel hör godis, glass, kakor, läsk med mera. Grönsaker och frukt ger däremot hög mättnad på få kalorier och bidrar med massor av näringsämnen. Den resterande halvan av din mat ska sedan bestå av fiberrika kolhydrater och mättande protein. Bra kolhydratkällor är rotfrukter, hela gryn och baljväxter. Protein får gärna ingå i varje måltid för att maximera mättnad och muskeluppbyggnad.
Kristine vill också poängtera att stress kan förstöra viktnedgången, även om du tycker att du gör allt annat rätt.
– Både stress och sömnbrist påverkar din vikt. Sov och ät på bestämda tider och träna regelbundet enligt ovan för att hantera stress bättre. Kanske kan du behöva förändra din livsstil även på andra områden för en mer harmonisk vardag?
Jag tränar mycket men jag märker ingen skillnad. Varför?
När Mari Rangnes får frågan om brist på framsteg försöker hon analysera medlemmens träningsrutiner: Är träningen tillräckligt varierad? Kör personen samma träningsprogram pass efter pass? Och hur är det egentligen med kosten?
– Faktum är att många människor äter för lite av den näringsrika maten och för mycket onyttigt, säger Mari. Ät större portioner av nyttig mat som håller dig mätt länge är ett bra tips.
Hur blir jag av med kärlekshandtagen?
Många har som mål att bli lite smalare om magen när de kontaktar en PT. Det kräver ofta stenhårt arbete både på gymmet och vid matbordet.
– När jag får den här frågan brukar jag säga att det är svårt att förbränna fett på ett särskilt område på kroppen och att du hellre bör tänka på en kombination av att träna kondition och stora muskelgrupper för att få igång hela systemet, säger Mari.
Hur blir jag av med smärtorna i ryggen?
Ont i ryggen är ett stort problem för många människor. Lyckligtvis kan korrekt träning – med bra vägledning från en PT – vara till stor hjälp.
– Det kan finnas flera anledningar till att du har ont i ryggen, men om en medlem ställer den här frågan gör jag några tester som handlar om flexibilitet och styrka för att se var problemet ligger. Ofta kan det handla om att du är spänd och har svag sätesmuskulatur eller höftböjare och svag bålmuskulatur. Det finns även de som får dålig hållning genom mycket stillasittande kontorsarbete, vilket också kan orsaka smärta i ryggen, säger June Witt.
Varför gör vi inga magövningar?
Som nämnts tidigare är det många motionärer i alla åldrar som har som mål att smalna av lite runt magen. Ändå kör vi sällan situps, sneda situps eller andra magövningar under en PT-timme. Varför är det så?
– Jo, då brukar jag svara så här: Vi har bland annat kört knäböj, utfall och pullups, som alla involverar bålmuskulaturen. Vi har begränsat med tid och det är bättre att köra igenom hela systemet än att bara göra bålövningar, säger Mari.
Läs även: Träna med PT