Så hittar du inre motivation till att träna
Kämpar du för att komma igång med träningen? Här delar vi med oss av sex tips till hur du kan tackla de vanligaste problemen.
Pass
Träning och träningstips
Låt oss säga som det är: Det är tungt att komma igång. Om man inte har drivkraft genom sin inre motivation kan tröskeln för att knyta på sig träningsskorna vara oändligt hög. Du har mycket på jobbet. Du kämpar med att hitta en ledig lucka i kalendern. Eller så kanske du inte klarar av tanken på att ge dig ut i det blöta, mörka eller kalla vädret.
Vi vet ju att träning är bra för oss och ändå är det väldigt lätt att ge efter för ursäkterna så snart de dyker upp.
– Vi brukar skilja på inre och yttre motivation. Yttre motivation är den kognitiva aspekten som innebär att du vill träna för att du till exempel vill komma i form eller bli av med några kilon. Den inre motivationen innebär själva känslan av att du vill träna för att belöningen ligger i den positiva upplevelsen. Människor som är motiverade inifrån drivs av att det som är svårt är positivt, säger psykolog Karen Kollien Nygaard.
Enligt Kollien Nygaard är det av största vikt att hitta den inre motivationen för att kunna hålla fast vid träningen i längden.
– Folk som tränar regelbundet och som är i god fysisk form upplever träning som något positivt. Det är något med det här att känna att man ”fungerar”. Vi är trots allt skapta för att röra oss och så vet vi ju att fysisk aktivitet har stor effekt på psyket, säger Kollien Nygaard.
Att hitta sin inre motivation är naturligtvis inte något man gör över natten. Här ger Kollien Nygaard sex tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig en bit på vägen.
1. Mot ursäkterna
För ja, de kommer – helt oberoende av hur mycket träningserfarenhet du har. Nyckeln är därför att planera hur du ska bemöta de här ursäkterna. Påminn dig själv varför du vill träna och fokusera på det positiva som väntar i andra änden. För det blir faktiskt bättre.
– Vi människor har en tendens att dra oss undan från sådant som är obehagligt. Kroppen är som ett USB-minne som omedelbart säger ”detta är tryggt” eller ”detta är otryggt” när vi sätter igång med en aktivitet. När vi har lärt oss att bemästra något har vi betydligt högre odds för att klara av det nästa gång vi provar. För varje gång vi upplever att ”det här var ju inte så farligt” stärker vi tron på vår egen förmåga att klara av något, säger Kollien Nygaard.
2. Planera träningen
Det är bara att inse att dygnet inte kommer att få fler timmar i första taget. Därför måste vi prioritera att avsätta tid till träningen. Sätt dig ned med kalendern och hitta vilken tidpunkt som passar bäst. Passar det bäst på eftermiddagen – eller är det kanske enklare att hinna med träningen före jobbet? Gör det enkelt för dig själv genom att till exempel packa träningsväskan och något extra att äta kvällen innan.
– Träningen måste in i kalendern. Det är många som inte är realistiska nog för att inse att träningen inte alltid kan hinnas med utöver allt annat, och då är det lätt att man lägger av. Flexibla träningsanläggningar är förstås bra, men de kan också få en negativ inverkan eftersom de kan göra att det blir lättare att smita undan. Därför kan det vara smart att ingå förpliktelser, till exempel genom att boka träff med en kompis eller en personlig tränare, råder Kollien Nygaard.
3. Var inte för sträng
Det tar tid att grundlägga nya vanor så ha lite tålamod med dig själv. Börja lugnt och öka volym och intensitet gradvis. Är du sliten och trött efter en lång dag på jobbet kan ett lugnt träningspass vara det du behöver. Det är summan av fysisk aktivitet som räknas, så tänk inte att varje pass måste innebära ”blod, svett och tårar”. Glöm inte: All träning är bättre än ingen träning.
– Det kan ta upp till ett år att komma in i ett bra flyt när det gäller träningen och i början är det obehagligt. Du kommer att vara stel och det är mycket som ska ske i kroppen. Var inte rädd för att prata om att det är tungt och använd dig gärna av den kunniga personalen på träningsanläggningen – de kommer att hjälpa dig. Heja på dig själv och be närstående personer i ditt liv att göra detsamma, säger Kollien Nygaard.
4. Hitta en träningsform som du trivs med
Tycker du träning är tråkigt? Då bör du testa något nytt. Fysisk aktivitet är så många olika saker och du behöver varken stå på trampmaskinen i flera timmar eller lyfta vikter tills du stupar för att komma i god form. Det allra viktigaste är att du hittar en träningsform som passar dig och som får dig att fortsätta träna. Testa något nytt på träningscentret, dra på dig boxningshandskarna eller ta med dig din partner eller en kompis på parträning.
– Träning ska vara roligt. Prova olika pass på träningscentret och testa nya redskap. Vi tycker alla om olika saker. Ansträng dig för att ta reda på vad som är din ”grej”. Och inte minst, välj rätt nivå. Många ger sig på en alltför hård träning, och det är en av de vanligaste anledningarna till att man kommer ur träningsvanorna, berättar Kollien Nygaard.
5. Ta dig tid att uppleva effekten
Gör du massor av situps men ser ingen effekt? Ofta letar vi efter fysiska bevis på att träningen duger. Att ändra kroppens fysik tar tid, men för varje träningspass händer det något med kroppen. Ta dig tid att stanna upp och känna efter vad träningen gör med dig. Har du lite mer energi, är koncentrationen bättre eller känner du dig allmänt lite lättare till sinnes?
– Allt ska gå så fort – vi springer bara vidare. Vi bör ta oss tid att lägga märke till effekten av träningen. Efter ett pass ska man känna att man har använt kroppen. Det betyder inte att man ska ha jätteont, utan snarare att man känner att träningen stärker en. Det är många som tänker ”ju hårdare desto bättre”, men det stämmer inte nödvändigtvis. En jämn utveckling av kondition, styrka och rörlighet är det bästa, säger Kollien Nygaard.
6. Acceptera att du har dåliga perioder
Träningen kommer hela tiden att gå upp och ner och det är inte många av oss som har ett jämnt träningsflyt månad efter månad, år efter år. Men det är okej. Istället för att tappa modet och tänka att loppet är kört, är det en bra lärdom att acceptera och reflektera kring varför motivationen har dalat.
– Att komma i god form är ingen quickfix och alla har vi dåliga perioder. Forskning har visat att vi ofta upplever en nedgång efter 4 månader. Då börjar automatiken att komma in i bilden och slöheten kommer smygande tillbaka. Men det är bara att fortsätta, istället för att fokusera på de gångerna du skippade träningen. Ha en nyfiken inställning till kroppen och fråga dig själv varför du gled undan. Livet levs framåt och det handlar om att pröva sig fram, uppmuntrar Kollien Nygaard.